Wat houdt werken vanuit huis nu precies in? Het is een nog vrij onbekend systeem. Echter, begint het steeds meer in onze samenleving in te dringen. Voor vele is het een nogal abstract en vaag begrip omdat ze zelf niemand kennen die thuis werkt of het zelf nog nooit geprobeerd hebben. Geen probleem, wij geven een woordje uitleg.

Werken vanuit huis, wanneer kan dit?

Je kan op verschillende manieren thuis werken. Dit kan bijvoorbeeld doordat je een job hebt die het soms toe laat dat je eens van je luie zetel werkt. Maar er zijn ook jobs die volledig thuis gedaan kunnen worden. Denk maar aan een zelfstandige die zijn bedrijf op afstand kan runnen, achter zijn PC. Natuurlijk hoef je niet direct zelfstandige te zijn. Je kan bijvoorbeeld door te typen vanuit huis werken. Vanuit huis werken kan bijvoorbeeld ook als je producten moet inpakken voor een webshop of als je voor de klantendienst van een bedrijf werkt. Er zijn veel mogelijkheden!

Zoals je kan lezen zijn er veel mogelijkheden. Dat komt omdat flexibiliteit centraal staat tegenwoordig. Meer dan ooit. Er zijn dan ook steeds meer jobs die vanop een afstand gedaan worden.


Welke voordelen heeft thuiswerk?

Zowel voor de werkgever als de werknemer kan thuiswerk veel voordelen bieden. Denk maar aan vervoerskosten die gespaard blijven, tijd, ruimte.. Werken vanuit huis bespaart op vele financiële kosten. Daarbuiten kan het ook efficiëntie bieden en is het heel flexibel. Thuis werken kan zelfs de concentratie verhogen en zo meer uit de gewerkte uren halen.

Voordelen voor de werkgever

Ten éérste bespaart het aanwerven van thuiswerkers op zo wat alle financiële middelen. De kosten voor een kantoor kunnen alvast achterwegen gelaten worden. Daar moet je ook nog eens al de elektriciteit, het water, internet etc. van het kantoor bij optellen. Ook een bedrijfswagen is overbodig. Dat is dus het eerste grote voordeel.

Buiten financiële kosten die gespaard kunnen worden, zullen werkgevers meer tevreden zijn en zo beter beter presteren elk gewerkt uur. Denk maar aan de flexibiliteit die werken vanuit huis kan bieden. Ook het vertrouwd gevoel van de eigen omgeving bevorderen de werkkracht.

Voordelen voor de werknemer

Natuurlijk, als er iemand is die voordeel heeft bij het werken vanuit huis, is het de werknemer wel. Denk maar aan alleen al die file’s die achterwegen gelaten kunnen worden. Die (misschien wel) vervelende collega’s die je altijd storen of de vuile toiletten op het kantoor? Welke reden dan ook, de gemiddelde Belg en Nederlander gaat niet graag werken. Als je aan werken vanuit huis doet, moet je niet meer gaan werken. Dit kan je rustig thuis doen

Dit zorgt er voor dat de kinderen niet meer naar de opvang moeten, dan je je meer op je gemak voelt, je niet meer rap terug naar huis moet omdat je iets vergeten bent. De voordelen van thuiswerk zijn werkelijk eindeloos!


Allemaal mooi en wel maar hoe begin ik er aan?

Waarschijnlijk was je al verkocht voor het werken vanuit huis alvorens je dit artikel las. We hoeven dus niet verder in te gaan op alle voordelen. Wat wel nog vaak een probleem kan vormen is er effectief mee beginnen. Hoe doe je dat? Voor werkgevers is het simpel, experimenteer eens wat. Stuur een paar van je medewerkers part-time naar huis. Kijk hoe het loopt en of het werkt.

Voor mensen die zelf op zoek zijn naar thuiswerk is het allemaal wat moeilijker. Je kan beginnen met een goed CV op te stellen. De concurrentie binnen de thuiswerk wereld is hard. Vele willen vanuit huis kunnen werken. Hierdoor is een goed gemaakt CV nooit slecht. Verder is het zoeken naar vacatures. Deze kan je vinden op gewone vacature websites of op speciale sites voor thuiswerk jobs. Ook op onze websites kan je betrouwbare thuiswerk vacatures vinden.

Tot slot kan je ook zelf iets ondernemen. Als je een eigen bedrijfje opricht of als zelfstandige/ freelancer (ZZP’r) voor bedrijven begint te werken, heb je ook alle macht over je eigen gewerkte uren. Dit betekend dat je zelf kan beslissen om vanuit huis te werken.